Lutheran church Heidelberg

Heidelberg architects Rolf Schütte and Gerhard Beiler had an unusual and interesting brief. The new community centre of the "Lutherkirche" (Lutheran church) was to be directly linked to the church building while at the same time allowing flexible utilisation of the spaces provided.

Through the use of DORMA Hüppe movable walls, the architects were able to satisfy the exacting design requirements in a most sympathetic manner. The community hall, the assembly rooms and the kindergarten "embrace" the church building both through their structure and their functionality. The two foyers and the corridors serve as the gateways linking old and new.

Variflex partitions ensure maximum adaptability of the room sizes to the type of function and number of participants taking part. From christenings or small scale occasions to bible readings, weddings and church concerts, all such events can be held simultaneously irrespective of the sound levels generated.


Prominent Features


The new community centre of the "Lutherkirche" (Lutheran church) was to be directly linked to the church building while at the same time allowing flexible utilisation of the spaces provided.
Project Info
Project Lutheran church Heidelberg
Architect Rolf Schütte+Gerhard Beiler
Location Heidelberg